De regenboogvlag is sinds de jaren negentig een symbool dat in Nederland veel wordt gebruikt. Bijna iedereen heeft er wel een liggen in huis. Als je er nog geen hebt, kijk dan bijvoorbeeld naar de regenboogvlag van Vlaggenclub. Maar wat betekent het eigenlijk als je zo een regenboogvlag uithangt? Hier lees je alles over de herkomst en de betekenis vandaag de dag van de regenboogvlag.
Een symbool voor een beweging
De regenboogvlag die je in Nederland overal ziet, is ontworpen in 1978 door de kunstenaar Gilbert Baker, een kunstenaar uit San Francisco in Noord-Amerika. Zijn bedoeling was een vlag te ontwerpen voor de Gay Pride die plaatsvond in dat jaar. De vlag moest het symbool zijn voor de trots en diversiteit van lesbiennes en homoseksuelen. Roze stond voor seks, rood voor het leven, oranje voor geneeskracht, geel voor zonlicht, groen voor natuur, turkoois voor magie, blauw voor sereenheid en violet voor karakter. In de loop der jaren zijn en om praktische en idealistische redenen allerlei aanpassingen gedaan aan dit oorspronkelijke ontwerp. De gemeenschap waar Gilbert Baker zijn vlag oorspronkelijk voor ontwierp, breidde uit. In plaats van enkel homoseksuelen en lesbiennes, bestaat de groep LHBT+ nu uit veel meer leden, zoals biseksuelen. Zo is er nu zelfs een alternatieve progress vlag gemaakt, die nog meer inclusiviteit en diversiteit biedt. Meer leden van de gemeenschap voelen zich hiermee gezien en gerepresenteerd.
Andere symbolieken
Regenboogvlaggen zijn door de eeuwen heen veel gebruikt. De bekendste vlag is die van de LHBT+ beweging, maar de regenboogvlag is niet enkel voor hen een symbool. Aan het eind van de twintigste eeuw liet de Amerikaanse dominee James William van Kirk een vlag maken om vrede over heel de wereld te symboliseren. In dit geval is de regenboog dus hoofdzakelijk een vredesvlag en is niet alleen in de Verenigde Staten gebruikt. Ook in Europa is de vlag teruggekomen om wereldvrede te symboliseren. In Italië werd de vlag gebruikt voor de eerste keer in 1961. Het was tijdens een vredesoptocht, een demonstratie tegen atoomwapens. In het midden van de regenboogvlag stond het woord ‘pace’ met witte letters geschreven: Italiaans voor vrede.