Steeds meer mensen eten glutenvrij. Gelukkig hoef je tegenwoordig niets meer te missen wanneer je geen gluten eet. Bij een speciaalzaak kun je bijvoorbeeld alles in huis halen wat je nodig hebt om een lekker, glutenvrij ontbijt op tafel te zetten. Zo wordt het erg makkelijk om gluten te minderen of helemaal glutenvrij te eten. Een uitkomst wanneer je last hebt van coeliakie of een glutensensitiviteit.
Glutenvrij eten
Heb je coeliakie, dan reageert je lichaam agressief op de aanwezigheid van gluten. Je darmwand raakt ervan ontstoken, omdat je lichaam de eiwitten van de gluten niet goed kan verteren. Daardoor beschadigt het slijmvlies dat je darm bekleedt. Dat levert vervelende klachten op, zoals buikkramp en diarree. Ook kunnen je darmen door deze beschadigingen minder andere voedingsstoffen opnemen. Mensen die coeliakie hebben, moeten gluten vermijden om gezond door het leven te gaan. Zij eten bijvoorbeeld glutenvrije crackers in plaats van crackers die gluten bevatten.
Klachten verminderen door gluten te mijden
Heb je last van vage darmklachten waar de huisarts geen oplossing voor weet, bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel, regelmatig kramp of diarree? Dan kan het een goed idee zijn te proberen gluten uit je dieet te schrappen. Ook wanneer je geen last hebt van coeliakie, kan je darmwand namelijk geïrriteerd raken van gluten. Door een paar weken glutenvrij te eten, merk je snel of de klachten verminderen. Omdat we gluten niet nodig hebben om gezond te kunnen leven, hoef je daarvoor alleen maar de glutenhoudende producten uit je winkelwagentje te bannen. Of een product wel of geen gluten bevat, staat bij de ingrediënten aangegeven. Gluten zitten in graan, waardoor je extra goed moet opletten met bijvoorbeeld koekjes en cruesli.
Glutenvrij ontbijten
Je kunt glutenvrije producten in de supermarkt halen, maar bij een speciaalzaak heb je vaak meer keuze uit verschillende lekkere producten. Wil je zelf aan de slag met het bakken van brood? Dan kun je een glutenvrije broodmix kopen en op je gemak je eigen brood bakken. Niets is lekkerder bij het ontbijt dan een zelfgebakken brood. Ook muesli of cruesli is goed verkrijgbaar bij zo’n speciaalzaak. Er zijn veel verschillende varianten beschikbaar, waardoor er altijd iets is dat bij je smaak past. Vul je ontbijt aan met een lekker gekookt eitje en verse vruchten. Op die manier zet je elke dag in een handomdraai een glutenvrij ontbijt op tafel.