Bij kerstweer denk je al snel aan een dik pak maagdelijk witte sneeuw. Toch komt een witte kerst niet vaak voor in Nederland. Je kunt eigenlijk pas echt spreken van een witte kerst wanneer er op beide kerstdagen aaneengesloten een sneeuwdek ligt in De Bilt. De laatste keer dat er officieel sprake was van een witte kerst, was in 2010. Daarvoor was het in 2009 raak, en daarvoor in 1981. De kans dat we in Nederland dus een (officiële) witte kerst meemaken, is niet bijzonder groot. Toch kan het goed voorkomen dat het tijdens de kerstdagen sneeuwt. Zo kan het gebeuren dat het land met Kerstmis gedeeltelijk wit kleurt, of dat het op slechts één van de kerstdagen sneeuwt. In dit artikel vertellen we je wat je van een Nederlandse kerst kunt verwachten, als het aankomt op het weer.
Wat is normaal Nederlands kerstweer?
Rond de kerstdagen verwacht je misschien koud weer, maar in de regel stijgen de temperaturen in deze tijd juist iets. De zogenoemde kerstdepressie – die zich aan het einde van december op de Atlantische Oceaan laat zien – stuwt milde, warme lucht naar West-Europa. Dat zorgt ervoor dat de temperatuur tijdens de kerstdagen vaak tussen de 5 en de 10 graden ligt. Het komt dus niet vaak voor dat het tijdens de kerstdagen in Nederland vriest. Sinds 1901 bleef het in De Bilt slechts tien keer vriezen op eerste Kerstdag. Voor tweede kerstdag staat deze teller op veertien keer. De laatste keer dat het op zowel eerste als tweede kerstdag vroor, was in 1970. De kans is dus groter dat het kwik tijdens de kerstdagen boven nul blijft, dan dat het vriest.
Uitzonderlijk kerstweer
Hoe gezellig het ook is om kerst te vieren als er buiten een wit pak sneeuw ligt, een (officiële) witte kerst is in Nederland eerder uitzondering dan regel. Sinds 1901 telde het KNMI slechts acht keer een witte kerst. Toch komt ook uitzonderlijk kerstweer eens in de zoveel tijd voor. Tijdens de kerstdagen van 2010 – de meest recente witte kerst in Nederland – lag er in Zuid-Limburg een sneeuwdek van 30 tot 45 centimeter. Ook in De Bilt lag er onafgebroken een pak sneeuw van 5 centimeter dik.
Ook uitzonderlijk warm kerstweer komt voor. De warmste kerst werd gemeten in 2015, toen er op de eerste kerstdag wel 14,0 graden werd gemeten in De Bilt. Bij zulke hoge temperaturen maakt sneeuw geen kans.
Meteolink houdt het kerstweer in de gaten
Niets is zo veranderlijk als het weer. Welk soort kerstweer we dit jaar kunnen verwachten, is afhankelijk van veel verschillende factoren. Hoe dichter bij de kerst, hoe meer we kunnen zeggen over het aankomende kerstweer. Ben je benieuwd of ons dit jaar een witte kerst te wachten staat? Houd de pagina van Meteolink dan goed in de gaten. Die wordt regelmatig geüpdatet met recente weersvoorspellingen.