Weetjes

Hoe bestrijd je een meelmot?

Meelmot
477views

Heb je nog nooit van het woord meelmot gehoord? De kans is anders best groot dat je hem wel eens gezien hebt of doodgemaakt. Wanneer je een meelmot dood mept blijft er een stoffige vlek op de muur. Je doet er goed aan zo snel mogelijk actie te ondernemen wanneer je een meelmot ziet, want wanneer een vrouwtjes meelmot eitjes legt in je woning kun je binnen de kortste keren je woning vol hebben met meelmotten! Een meelmot wordt ook wel voorraadmot genoemd. Dit komt omdat de meelmot van voedselvoorraden houdt. Je kunt deze mot over de hele wereld vinden, en ze zijn vooral ’s nachts actief.

De mot voelt zich aangetrokken tot lichtbronnen, en je zult hem dus vaak bij lampen zien rondvliegen. Vaak vliegt de mot daarna naar openstaande kasten, waar vaak aangebroken verpakkingen liggen waar het vrouwtje eitjes in kan leggen. Meelmotten zijn makkelijk te herkennen doordat je ze ziet fladderen als het donker is, wanneer ze actief zijn. Ze komen altijd op lichtbronnen af, waar je ze dus vaak kunt vinden. Ze zijn klein en bruin en worden tussen de twee en drie centimeter groot. Ze houden hun vleugels plat op hun rug wanneer ze stilzitten en hebben een roodbruine kop. De vleugels ogen beige wanneer de mot gaat vliegen.

Meelmot eieren herkennen en weten wanneer je meelmotten in huis hebt

Meelmotten zie je niet altijd, maar je merkt meestal wel wanneer er voedsel in je voorraad is aangevreten. Vaak duidt dit erop dat er larven van meelmotten in huis zijn. De motten eten zelfs door verpakkingen heen, zelfs plastic! Er zijn echter ook andere dieren die graag voedselvoorraden opeten, dus wanneer je niet helemaal zeker bent dat je te maken hebt met meelmotten dan doe je er goed aan om een expert op het gebied van ongedierte uit te nodigen. Als je je aangebroken voedselvoorraden bekijkt kun je de meelmot larven zien zitten, deze zijn een halve tot een hele centimeter groot.

Je kunt ze ook op verpakkingen vinden. De eieren van meelmotten kun je ook makkelijk herkennen. De vrouwtjes meelmotten leven ongeveer twee weken en tijdens hun korte leven leggen ze tussen de 300 en 500 eieren in voedingsmiddelen of andere middelen. De eitjes komen uit na 7 of 11 dagen, dit is afhankelijk van de temperatuur waarin ze uitgebroed worden. De eitjes zijn erg klein, doorzichtig en witgeel. Als je goed kijkt kun je de larven zien. Ze zijn wit en hebben een zwart kopje. Als je heel fijn spinnenrag in je keukenkastjes of andere plekken ziet, dan is de kans groot dat daar ook larven zijn. Een meelmot leeft op zijn langst 4 maanden bij de beste omstandigheden. De temperatuur moet hoger dan 20 graden zijn en hoe meer voedsel er is, hoe beter. Een nadeel van het bestrijden van meelmotten is dat de larven en poppen maanden kunnen overleven zonder eten. Hierdoor duurt het een tijdje voordat je met zekerheid kunt zeggen dat je af bent van je meelmottenplaag.

Hoe je meelmotten kunt voorkomen

De vrouwelijke meelmotten gaan op zoek naar een mannelijke partner om mee te paren als de meelmotten zijn ontpopt van rups tot mat. Het mannetje dat gekozen is sterft bijna direct na het paren waarna het vrouwtje op zoek gaat naar de ideale plek om haar eitjes te leggen en uit te laten komen. Een vrouwtjes meelmot zal haar eitjes altijd binnen leggen. Hoe dichter bij een voedselvoorraad, hoe beter. Een meelmot zal om die reden ook op onderzoek gaan naar de perfecte plek voor het leggen van haar eitjes. Misschien zal ze een keukenkastje binnenvliegen om te zien of het een goede plek is.

Misschien ben je je van geen kwaad bewust dat je meelmotten hebt waardoor je je voedingsmiddelen gewoon in de kast legt zodat ze besmet worden en in aanraking komen met larven zonder dat je het doorhebt. De meelmot is te voorkomen, maar dit gaat niet bepaald makkelijk. Het beste en makkelijkste wat je kunt doen is ervoor zorgen dat de meelmot je huis niet binnen kan komen. Dit doe je door de ramen en deuren wanneer dit mogelijk is dicht te houden of horren aan te schaffen. Breng een meelmot naar buiten als je hem ziet vliegen. Want zodra een vrouwtjes meelmot binnen is zal ze op zoek gaan naar een plek om haar eitjes te leggen. Houd daarom de keukenkasten en kelder gesloten. Verder kun je je eten het beste in afgesloten bakjes bewaren en open verpakkingen niet open en bloot in de keuken te leggen.

 

 

 

Leave a Response