Chocolade is een echte favoriet. Er zijn genoeg speciale momenten waarop veel chocolade wordt gegeten, zoals Sinterklaas, kerst en Pasen, maar ook gewoon op een doordeweekse dag of in het weekend. Iedereen is er gek op! Maar na zo’n periode van chocolade kan het voorkomen dat je een heleboel over hebt, zoals paaseitjes of chocoladeletters. Wat moet je er nou mee? Er zijn genoeg lekkere en creatieve dingen die je kan maken van overgebleven chocolade! We hebben een aantal ideeën voor je op een rijtje gezet.
1. Chocoladefondue
Net als dat iedereen chocolade lekker vindt, is ook alles lekker met chocolade. Smelt je overgebleven chocolade dus om in een heerlijke chocoladefondue en doop hier je favoriete hapjes in! Denk aan verschillende soorten fruit, spekjes, koekjes of fudge; je kan het zo gek niet bedenken. Doe de chocolade in een pannetje op het vuur of in een chocoladefontein om het er nog feestelijker uit te laten zien!
2. Chocolademelk
Een andere manier om je chocolade om te smelten is in de vorm van chocolademelk. Smelt het in een pannetje en voeg hier vervolgens melk aan toe. Schenk het over in een mok, spuit een flinke toef slagroom erop en je bent klaar! Voor een extra vrolijke warme chocolademelk kan je een beetje chocolade raspen als garnering.
3. Gebak
Een lekkere manier om chocolade te verwerken is bijvoorbeeld in koekjes, cakejes of taart. Er zijn genoeg recepten waar al chocolade in verwerkt wordt. In plaats van een nieuwe chocoladereep te kopen, gebruik je dus de overgebleven chocolade!
4. Lichaamsverzorging
Wist je dat chocolade heel goed is voor je huid? Smelt bijvoorbeeld een klein beetje chocolade en voeg hier gesmolten kokosolie, amandelolie en bruine suiker aan toe voor een heerlijke lichaamsscrub. Of meng een beetje gesmolten chocolade samen met yoghurt en honing voor een voedend gezichtsmasker!
5. Eigen chocopasta
Ten slotte zou je nog je eigen chocopasta kunnen maken! Gebruik hier bijvoorbeeld een oude chocopasta pot voor. Smelt bijvoorbeeld 200 gram chocolade en voeg hier net zo veel boter aan toe. Voeg hier 8 eetlepels suiker, een eidooier en opgeklopt eiwit aan toe. Laat dit opstijven in de koelkast en klaar!
Er zijn dus genoeg dingen die je kan doen met overgebleven chocolade! Het is niet alleen leuk om te maken, maar het gaat ook voedselverspilling tegen. Dus smullen maar!